(Ouders van) mini watersporters opgelet! 

In een nieuwe vorm gaan eind mei de zeillessen weer van start!


Wat gaat er veranderen?


De afgelopen jaren verzorgden we 10 zeillessen van 1½ uur op doordeweekse avonden. 

  • In de praktijk betekende dit dat de daadwerkelijke zeiltijd (op het Spui) niet meer was dan zo’n 3 kwartier tot maximaal 1 uur. Dit omdat het nogal wat tijd kost om de bootjes te water te laten, op te tuigen, vaarklaar richting de havenuitgang te krijgen en om uiteindelijk ook weer op tijd terug te zijn en alles op te ruimen. 
  • Omdat er netto niet heel veel zeiltijd overbleef bleek het niet eenvoudig om effectief te kunnen oefenen (onder het mom “de kracht van herhaling”). 
  • Tevens is het vaak zo dat de wind in de loop van de avond sterk afneemt. Dit in combinatie met de soms sterke stroom op het Spui maakte dat de les zeer regelmatig eindigde in een sleep naar de haven. 
  • Tot slot is het voor zowel ouders als instructeurs niet altijd even makkelijk om doordeweeks op tijd aanwezig te zijn. 

Zodoende heeft de Commissie Jeugdzeilen voor dit seizoen besloten om in het weekend (op zondagen) les te gaan geven.
In plaats van 1 ½ uur willen we de lestijd aanpassen naar 3 uur. Per seizoen wordt het aantal lessen 5 in plaats van tijd 10.

Hiermee blijft het aantal lesuren per seizoen gelijk terwijl er veel meer daadwerkelijk gezeild kan worden. Immers, we kunnen meer de tijd nemen om op het water bepaalde technieken en zeilkoersen te oefenen en we zijn naar verhouding veel minder tijd kwijt aan de voorbereidende werkzaamheden en het opruimen.

We zijn ervan overtuigd dat het voor kinderen hierdoor leerzamer zal worden! En leuker!

We gaan een ochtendgroep en een middaggroep formeren. In principe de kleinste kinderen in de ochtend en de oudere kinderen in de middag.

 

Planning en tijden

Les                              Datum                        Tijd groep 1                Tijd groep 2

Les 1                           27 mei 2018               10:00 – 13:00 uur       13:00 – 16:00 uur

Les 2                           3 juni 2018                 10:00 – 13:00 uur       13:00 – 16:00 uur

Les 3                           10 juni 2018               10:00 – 13:00 uur       13:00 – 16:00 uur

Les 4                           17 juni 2018               10:00 – 13:00 uur       13:00 – 16:00 uur

Les 5                           24 juni 2018               10:00 – 13:00 uur       13:00 – 16:00 uur

Extra Les/Diploma        1 juli 2018                   10:00 – 13:00 uur       13:00 – 16:00 uur

 

Wanneer op zeilles

Om in aanmerking te komen voor zeilles zijn de volgende zaken van belang:

  • Minimale leeftijd 7 jaar;
  • In bezit van zwemdiploma A & B;
  • In bezit van een niet-opblaasbaar zwemvest van een geschikt gewichtsklasse;
  • Een eigen Optimist is niet vereist maar is wel een pré. Het kan namelijk voorkomen dat kinderen met een eigen bootje eerder ingedeeld kunnen worden omdat de zeilcommissie niet meer dan 6 Optimisten beschikbaar heeft.

Voor zeilles is geen zeilervaring vereist. Nieuwelingen beginnen met het leren van de basisprincipes van zeilen (windkracht, windrichting, sturen, zeilvoering) en de werking van een optimist (termen, onderdelen, functies). Dit start met “droog oefenen” en zodra de praktijk enigszins is eigen gemaakt is de volgende stap om te gaan oefenen op het water.


De zeillessen

De veiligheid staat voorop. Op het Spui staat vaak een flinke stroom en geregeld passeert er beroepsvaart. Er wordt met de Optimisten dan ook alleen op het Spui gezeild onder begeleiding van Zeilinstructeurs die meevaren in de bijboten. Verder zijn de weersomstandigheden bepalend.  Bij te veel (of geen) wind wordt er niet gezeild. Bij slecht weer zal er in het clubhuis of in de loods aandacht gegeven worden aan zaken als theorie, knopen en vaarregels. 

Het doel is om kinderen op een leuke manier te leren zeilen, waarbij plezier en veiligheid voorop staan en waarbij vervelende ervaringen (waardoor angst ontwikkeld zou kunnen worden) zoveel mogelijk voorkomen worden. 


Diploma behalen

De zeillessen zijn gebaseerd op de methode van het CWO (Commissie Watersport Opleidingen). Meer informatie hierover is te vinden via deze link cwo disciplines-eisen.

Net als vorig jaar bestaat de mogelijkheid voor leerlingen om een diploma te behalen. Dit wordt een Blinckvliet diploma, waarbij de systematiek zal worden gebaseerd op het “CWO Zwaardboot Eenmans” diploma zeilen. 

Het doel hiervan is dat de leerlingen op gestructureerde wijze ergens naar toe werken. U zou onze aanpak kunnen vergelijken met het behalen van een zwemdiploma; tijdens de lessen wordt er aandacht besteed aan bepaalde onderdelen, die worden afgevinkt indien een leerling tijdens de les heeft laten zien dat hij of zij de materie beheerst. Aan het einde van het seizoen en indien alle zaken zijn afgevinkt, krijgt de leerling een uitnodiging voor het “diploma-afzeilen”.

Omdat de leerlingen alle vereiste onderdelen al beheersen is het alleen maar een kwestie van het nog één keer laten zien en is succes zo goed als gegarandeerd (net zoals afzwemmen). 

Onze diplomering is een eigen versie en is dan ook niet CWO erkend.


Kosten

De kosten voor deelname aan zeilles seizoen 2018 (15 lesuren) bedragen:

€ 60,- voor leerlingen met een Optimist

€ 100,- voor leerlingen zonder Optimist


Voorwaarden voor deelname aan jeugdzeilles bij W.S.V. Blinckvliet

U bent (groot)ouder of verzorger van een aangemeld kind en u bent lid of donateur van W.S.V. Blinckvliet. Indien dit niet het geval is kunt u uw (klein)kind inschrijven als Jeugdlid van W.S.V. Blinckvliet. De kosten hiervoor bedragen € 25,- per jaar en dit lidmaatschap brengt verder geen andere verplichtingen met zich mee. Meer informatie hierover is te vinden op deze website.


Commissie Jeugdzeilen

De zeillessen worden georganiseerd door de Commissie Jeugdzeilen van W.S.V. Blinckvliet. De commissie beschikt over 6 compleet uitgeruste Optimisten. Deze kunnen gebruikt worden door kinderen die zelf geen eigen Optimist hebben. Verder beschikt de commissie over 2 gemotoriseerde bijboten en over aanvullend materieel om zeilles te kunnen geven.

De commissie bestaat thans uit Coen Dusseljee, Ditmar Laros. Ronald Borgdorff, John Groeneveld, Michael van der Spek en Jasper van der Graaf (Commissievoorzitter). Indien we veel aanmeldingen krijgen kunnen we nieuwe (semi) zeilinstructeurs er goed bij hebben!!


Aanmelden/inschrijven & contact

Inschrijven kunt u doen via onderstaand inschrijfformulier.

Heeft u vragen of bij interesse om zeilinstructeur te worden kunt u ons mailen naar zeilcommissie blinckvliet nl

Liever telefonisch contact? Bel dan met Jasper van der Graaf (06-46440678) of Coen Dusseljee (06-41141961).

Wij horen graag van u!

Met vriendelijke groet, 

Jasper van der Graaf
Commissie Jeugdzeilen W.S.V. BlinckvlietDeelname jeugdzeillessen
Naam(*)
Vult u a.u.b. uw naam in?
E-mail(*)
Vult u a.u.b. uw e-mail adres in?
Aantal deelnemende kinderen
Meld u a.u.b. het aantal deelnemers doorgeven voor deze avond?
Wilt u helpen als instructeur?(*)
Ongeldige invoer
Uw eventuele vraag e/o opmerking
Ongeldige invoer

Indien u alle velden heeft ingevuld kunt u het formulier met onderstaande knop verzenden.