Zuidland, 15 april 2019

 

(ouders van) mini watersporters opgelet!

Binnenkort gaan de zeillessen weer van start!

De zeillessen vinden plaats op zondag. Kinderen worden ingedeeld op basis van leeftijd en ervaring. In principe worden er 2 groepen gevormd. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen kan dit wijzigen. Op basis van de ervaringen van vorig seizoen worden de jongste kinderen ingedeeld in de ochtendgroep. Dit omdat de windkracht in de middag doorgaans forser is dan ’s ochtends.

Planning en tijden 2019

Les                              Datum                        Tijd groep 1                Tijd groep 2

Les 1                           26 mei                         10:00 – 12:30 uur       13:00 – 15:30 uur

Les 2                           2 juni                           10:00 – 12:30 uur       13:00 – 15:30 uur

Les 3                           16 juni                         10:00 – 12:30 uur       13:00 – 15:30 uur

Les 4                           23 juni                         10:00 – 12:30 uur       13:00 – 15:30 uur

Les 5                           30 juni                         10:00 – 12:30 uur       13:00 – 15:30 uur

Certificaat examen        7 juli                            10:00 – 13:00 uur       13:00 – 16:00 uur

Jeugddag                    13 juli                           Hele dag                     Hele dag

De zomervakantie in regio Midden Nederland begin op zaterdag 20 juli.

Genoemde tijden zijn bij benadering en onder voorbehoud.

Wanneer op zeilles

Om in aanmerking te komen voor zeilles zijn de volgende zaken van belang:

 • Minimale leeftijd 7 jaar;
 • In bezit van zwemdiploma A & B;
 • In bezit van een niet-opblaasbaar zwemvest van een geschikt gewichtsklasse;
 • Een eigen Optimist is niet vereist maar is wel een pré. Het kan namelijk voorkomen dat kinderen met een eigen bootje eerder ingedeeld kunnen worden omdat de zeilcommissie niet meer dan 6 Optimisten beschikbaar heeft.

Voor zeilles is geen zeilervaring vereist. Nieuwelingen beginnen met het leren van de basisprincipes van zeilen (windkracht, windrichting, sturen, zeilvoering) en de werking van een optimist (termen, onderdelen, functies). Dit start met “droog oefenen” en zodra de praktijk enigszins is eigen gemaakt is de volgende stap om te gaan oefenen op het water.

De zeillessen

De veiligheid staat voorop. Op het Spui staat vaak een flinke stroom en geregeld passeert er beroepsvaart. Er wordt met de Optimisten dan ook alleen op het Spui gezeild onder begeleiding van Zeilinstructeurs die meevaren in de bijboten. Verder zijn de weersomstandigheden bepalend.  Bij te veel (of geen) wind wordt er niet gezeild. Bij slecht weer zal er in het clubhuis of in de loods aandacht gegeven worden aan zaken als theorie, knopen en vaarregels.

Het doel is om kinderen op een leuke manier te leren zeilen, waarbij plezier en veiligheid voorop staan en waarbij vervelende ervaringen (waardoor angst ontwikkeld zou kunnen worden) zoveel mogelijk voorkomen worden.

Certificaat behalen

De zeillessen zijn gebaseerd op de methode van het CWO (Commissie Watersport Opleidingen). Meer informatie hierover is te vinden via deze link https://www.cwo.nl/disciplines-eisen/.

De leerlingen hebben de mogelijkheid om een certificaat te behalen. Dit wordt een Blinckvliet certificaat, waarbij de systematiek is gebaseerd op het “CWO Zwaardboot Eénmans” diploma zeilen.

Het doel hiervan is dat de leerlingen op gestructureerde wijze ergens naar toe werken. U zou onze aanpak kunnen vergelijken met het behalen van een zwemdiploma; tijdens de lessen wordt er aandacht besteed aan bepaalde onderdelen, die worden afgevinkt indien een leerling tijdens de les heeft laten zien dat hij of zij de materie beheerst. Aan het einde van het seizoen en indien alle zaken zijn afgevinkt, krijgt de leerling een uitnodiging voor het “certificaat-afzeilen”.

Omdat de leerlingen alle vereiste onderdelen al beheersen is het alleen maar een kwestie van het nog één keer laten zien en is succes zo goed als gegarandeerd (net zoals afzwemmen).

Onze diplomering is een eigen versie en is dan ook niet CWO erkend.

Kosten

De kosten voor deelname aan zeilles seizoen 2019 bedragen:

€ 65,- voor leerlingen met een Optimist

€ 110,- voor leerlingen zonder Optimist

Voorwaarden voor deelname aan jeugdzeilles bij W.S.V. Blinckvliet

U bent (groot)ouder of verzorger van een aangemeld kind en u bent lid of donateur van W.S.V. Blinckvliet. Indien dit niet het geval is kunt u uw (klein)kind inschrijven als Jeugdlid van W.S.V. Blinckvliet. De kosten hiervoor bedragen € 25,- per jaar en dit lidmaatschap brengt verder geen andere verplichtingen met zich mee. Meer informatie hierover is te vinden op deze website.

Commissie Jeugdzeilen

De zeillessen worden georganiseerd door de Commissie Jeugdzeilen van W.S.V. Blinckvliet. De commissie beschikt over 6 compleet uitgeruste Optimisten. Deze kunnen gebruikt worden door kinderen die zelf geen eigen Optimist hebben. Verder beschikt de commissie over 2 gemotoriseerde bijboten en over aanvullend materieel om zeilles te kunnen geven.

De commissie bestaat thans uit Coen Dusseljee, Ditmar Laros, Ronald Borgdorff, John Groeneveld, Michael van der Spek, Leon Kuiper en Jasper van der Graaf (Commissievoorzitter).

 

Aanmelden/inschrijven & contact

Om kinderen aan te melden stuurt u een email naar de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Aanmelden is nog geen garantie van deelname! U ontvangt een bevestiging voor aanmelding en er wordt contact met u opgenomen voor wat betreft de deelname.

Mail de volgende gegevens:

Over het aangemelde kind

 • Naam (voornaam + achternaam)
 • Geboortedatum
 • Adres
 • In bezit van de volgende zwemdiploma’s
 • Wel/niet in bezit van een eigen Optimist
 • Wel/geen zeilervaring/eerder op zeilles geweest

Over uzelf

 • Uw relatie tot het kind (ouder, grootouder etc.)
 • Adres
 • Wel/geen lid/donateur WSV Blinckvliet

Liever eerst telefonisch contact? Bel dan met Jasper van der Graaf (06-46440678) of Coen Dusseljee (06-41141961).

Wij horen graag van u!

Met vriendelijke groet,

Commissie Jeugdzeilen W.S.V. Blinckvliet

Jasper van der Graaf